Cât va costa un domeniu .ro din 2018

Probabil ați aflat că ROTLD va introduce o taxă anuală pentru domeniile ro. S-a propus la finele anului trecut, în decembrie 2016, și s-a dorit ca ea să fie introdusă în vara acestui an, dar au existat discuții cu registrarii (firmele care intermediază înregistrarea de domenii), așa că s-a amânat. Ei bine, zilele trecute s-a ajuns la niște decizii. Atât cu privire la data intrării în vigoare, cât și la costurile acestei taxe.

domenii web

Începând cu 1 martie 2018, înregistrarea domeniilor .ro va fi aliniată la practica internațională. Un domeniu va putea fi înregistrat pe o perioadă de 1-10 ani. Nu mai mult și nu pe viață. Iar domeniile vechi vor trebui reînnoite. Taxa de înregistrare/mentenanță pe un an va fi la ROTLD de 12 euro + TVA. Adică spre 15 euro, destul de scump, după părerea mea. Registrarii vor cumpăra domeniile la jumătate prețul, adică la 6 euro + TVA. Nu se știe ce adaos își vor pune ei, dar deocamdată prețurile la unii registrari sunt mai mici decât la ROTLD, așadar e posibil să puteți ieși mai ieftin cumpărând un domeniu de la un partener ROTLD decât direct de la ROTLD.

Cât privește cei care deja aveți domenii cumpărate "pe viață": viața se va transforma în 5 ani. De exemplu, dacă ați cumpărat un domeniu la 1 ianuarie 2015, el va expira la 1 ianuarie 2020. Deci începând cu 2020 (și nu mai devreme) va trebui să plătiți această taxă anuală de mentenanță. Dacă aveți domeniul din 1 martie 2013 sau mai devreme, atunci va trebui să îl reactualizați începând cu 1 martie 2018 (va fi o mică perioadă de grație, de câteva luni). Concret, să zicem că v-ați cumpărat domeniul acum 10 ani, direct de la ROTLD. Anul viitor va trebui să plătiți 12 euro + TVA pentru reactualizare, în caz contrar domeniul nemaifuncționând.

Încă nu se știe ce modificări o să apară pe platforma ROTLD, în ce mod vom putea gestiona aceste domenii, din panoul de control. Probabil vor avea ceva de lucru aici, că sistemul este rămas într-o formă învechită. O să vedem pe parcurs.

Puteți descărca anunțul oficial, lansat sub forma unui document PDF, de aici.

Comentează primul